Excel'de Etkileyenleri ve Etkilenenleri İzle

Bir Excel tablosunda, yazan formülü etkileyen hücreleri geriye doğru takip etmek ya da bir hücredeki değerin etkilediği hücreleri bulmak, özellikle faklı çalışma kitaplarından hücreleri referans olarak kullanan çalışmalarda, zahmetli bir iş olarak görünür. Yani; bu formüle rakamlar nerelerden (hangi çalışma sayfası, hangi hücreden) geliyor, hangi işlemlerden geçip bu sonucu elde ediyoruz, sıkıntısından bahsediyorum.


Bunun için Excel'in formüller menüsünde, Etkileyenleri İzle, Etkilenenleri İzle diye 2 adet komut mevcut.
Etkileyenleri izlemek için, önce sözkonusu hücreyi seçip Formüller menüsünden "Etkileyenleri İzle" komutunu tıklıyoruz. Eğer etkileyen hücre(ler) o çalışma sayfasında ise, komut bunları direkt olarak oklarla size gösterir. Yok eğer başka bir çalışma sayfasında ise, yine hücreyi işaret eden ve ucunda tablo işareti olan bir simge çıkar, bu tablo simgesine çift tıklarsanız bu hücreye değer veren hücreler bir liste olarak karşınıza çıkar. buradan seçerek referans hücresine gidebilirsiniz.


Yukarıdaki örnekte, F4 hücresinde, Etkileyenleri İzle komutu verdiğimizde, 225 değerinin, D5 hücresindeki değer ile başka bir çalışma sayfası olan Sayfa2'deki F4 değeri ile hesaplandığı gösteriliyor. Görüntüde, tablo simgesine tıkladığımızda ortaya çıkan pencereyi de gösterdim. Buradaki [Kitap1]Sayfa2!$F$4 satırına çift tıkladığınızda, sizi o çalışma sayfasının o hücresine götürecektir.

Benzer bir işlemi, hücrenizin etkilediği formülleri bulmak için de kullana bilirsiniz. Bunun için yine ilgili hücreye tıklayıp Etkilenenleri İzle komutuna tıklamak yeterli.


 Görüldüğü üzere bu sefer Sayfa2'deki F4 hücresindeyiz. Etkilenenleri izle dediğimizde bize aynı sayfadaki G4 hücresi ile bir başka sayfayı işaret ediyor. O işarete çift tıkladığımızda ilgili sayfa ve hücreyi görebiliyoruz. Bağlantıya çift tıklarsak da, Excel, bizi o sayfanın o hücresine götürecektir.

Formüller, hücreler ve sayfalar arasında kaybolmaya son!

Unutmadan; ekrana çıkan bu bağlantı oklarını kaldırmak için, aynı yerde, yani Formüller menüsünde, etkileyenleri izle, etkilenenleri izle komutlarının altında, "Okları Kaldır" diye bir komut daha var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel'de Formüldeki Referans Hücreleri Sabitleme

Birkaç Excel Kısayolu ile selam!

Excel'de Toplama, Ortalama Alma, Sayma, Minimum, Maksimum bulma

Sorularınız ve Önerileriniz İçin İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *