Excel'de Toplama, Ortalama Alma, Sayma, Minimum, Maksimum bulma

Excel'de belli hücrelerin toplamını alma, ortalamasını hesaplama, o hücrelerdeki verileri sayma, ya da kolay ve etkili çarpma işlemi, en temel ancak en çok kullanılan işlemlerdir.

Excel'de Toplama:

En basit yolu, aşağıdaki resimden de görüleceği üzere, Home / Giriş sekmesinin sağ tarafında bulunan AutoSum / Otomatik Topla butonundan en üstteki SUM / TOPLA seçeneği tıklanarak ve ardından toplanacak alan seçilerek yapılır. Ya da hücreye direkt olarak =SUM(C2:C6) [Türkçesi =TOPLA(C2:C6)] şeklinde yazılır.



Excel'de Ortalama Hesaplama:

Toplama konusunda bahsettiğim AutoSum / Otomatik Topla butonunda SUM haricinde AVERAGE / ORTALAMA seçeneği de var. Bu da toplam yerine ortalama almamızı sağlıyor. Aşağıda hem formul halini, hem de butonun yeri ve kullanımı görülebilir.
Formülü : AVERAGE (Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi) / ORTALAMA (Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi)



Excel'de Verileri Sayma, Minimum / En küçük ve Maximum / En Büyük değerleri bulma:

Toplama konusunda bahsettiğim AutoSum / Otomatik Topla butonunda gördüğünüz gibi 3 seçenek daha var:

1) Count Numbers / Değerleri Say : Seçilen aralıkta rakam olan hücreleri sayar. Formülü : COUNT(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi) / BAĞ_DEĞ_SAY(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi)

2) Max / Mak : Seçilen aralıktaki en büyük sayıyı verir. Formülü : MAX(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi) / MAK(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi)

3) Min / Min Seçilen aralıktaki en küçük sayıyı verir. Formülü : MIN(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi) / MIN(Başlangıç hücresi:Bitiş Hücresi)

Not: Yukarıdaki anlatımlarda komutların hem İngilizcesini hem Türkçesini vermek için arada / işareti kullandım, kafanız karışmasın. İngilizce Excel kullanıyorsanız / işaretinin solundaki, Türkçe kullanıyorsanız sağındaki komutu kullanacaksınız.

Umarım verdiğim bilgiler sizlere faydalı olur. Kolay gelsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Excel'de Formüldeki Referans Hücreleri Sabitleme

Birkaç Excel Kısayolu ile selam!

Sorularınız ve Önerileriniz İçin İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *